SAMSUN / TERME - Hafız Mehmet Niyazi Kasapoğlu İmam Hatip Ortaokulu

HAFIZ MEHMET NİYAZİ KASAPOĞLU

1941 yılında Trabzon'un Çaykara ilçesinin Zeleka köyünde dünyaya gelmiştir. Babası Süleyman Efendi, annesi Vahide Hanım'ın yedi çocuğundan dördüncüsüdür. Niyazi Hoca çocukken Zeleka'da mahalle mektebine gider. Kur'an öğrenir ve orada hafızlığa başlar. Henüz altı yaşlarındadır. Evinde kaldıkları Fadime (Fatma Kara) isimli bir hanımefendi, evladı yerindeki Niyazi'nin okuması için fevkalade ehemmiyet gösterir. Belli bir aşamaya gelen Niyazi Efendi'yi, okuması için oğluna devreder. Oğlu, "Yahu anne bu çocuk çok küçük, hafızlığın üstesinden gelemez, zorlanır." dese de, Fadime Hanım, "Hayır, ben biliyorum o hepsinin üstesinden gelir." diyerek bu talebi geri çevirir. Sekiz yaşında hafızlığını tamamlamıştır. 1950-1952 yılları arasında Hacı Mehmet Rüştü Aşıkkutlu Efendi'den Kıraat ve Tahsis-i Huruf dersleri almıştır. 1952-1961 tarihleri arasında İbrahim Hakkı (Hacı Ferşat) Efendi'nin mucaz talebesi olan Hacı Ahmet Seçilmiş Efendi'den sarf ve nahiv ilimlerini okumuştur. Bunların dışındaki şer'i ilimleri ise Hacı Hasan Efendi'den okuyarak icazet almıştır. 1963 yılında askerlik görevini tamamladıktan sonra bir yıl fahri imamlık yapmıştır. Daha sonra imam olarak kadrolu devlet memurluğuna geçmiştir. Bu arada imam hatip lisesini açık öğretimden bitirmiştir. 1973 yılında Kur'an Kursu Öğreticiliği kadrosuna geçmiştir. Niyazi Hoca 1990-91'de fahri vaizlik kursuna katılmış ve fahri vaizlik belgesi almıştır. 1973 yılından 2007 yılına kadar mezun ettiği öğrenci sayısı takriben 5800'ün üzerindedir. Hafızlık, Arapça ve Şer'i ilimleri öğrenenlerin sayısı ise 1700'dür.

REYHAN DERGİSİ'NDE YAYINLANAN YAZILARI

-          Kimlerle Beraberiz?

-          Suret-i Haktan Görünmeye Çalışan Din Tahripçileri

-          Gözardı Edilmek İstenen Bir Gerçek: Şefaat Müessesi

-          Kabir Hayatına Hazırlanalım ki Hayatımız Hayat Olsun

-          Telafisi Mümkün Olmayan En Büyük İsraf: Zaman

-          Asıl Şükür, Şükürden Aciz Kaldığını İtiraf Etmektir

-          Dünya Hayatı Geçicidir

SÖZLERİ

-          Mezara kadar mücadeleye mecburuz. Okutmak, ölümle biter. Bizim mesaimizi melekler yazıyor.

-          İlmin zekatı, onu bilmeyene öğretmektir. İlmin zekatını ödemek, malın zekatını ödemekten önce gelir.

-          Gelip de kabir ziyareti yapmadan dönerseniz, sıla-i rahim yarım kalır, eksik olur. Hatta önce ölmüşleri sonra dirileri ziyaret edin.

-          Yaşamadan okumak, insandaki vebali artırır.

-          İki cihanda bayram yapabilmek için salih bir kul olmak gerekir.

-          Umreye giden bir talebesinden dileği: ''İman üzere vefat etmem için bana o mübarek yerlerde dua ediniz.''

Yayın: 26.10.2021 - Güncelleme: 26.10.2021 15:38 - Görüntülenme: 349